top of page

Poruke u boci

Kakvo je to samo bilo iznenadjenje! Stari ribar je povukao udicu. Kad, gle, izvukao je smotuljak morske trave. Ubrzo je shvatio da se unutra nešto miče. Oprezno je sklonio travu pomislivši da se tu krije jež, rak ili kakva druga životinjica. No, imao je što vidjeti. U travu je bila umotana boca i u njoj... malecna sirena.

Ribar je neobični ulov odnio kući. Njegova supruga je zaplakala kad je ugledala zelenokosu sirenu u boci s morskom vodom. Njih dvoje nisu imali djece. A sada im se sreća nasmiješila.

Sirena je izlazila iz boce kad god je to željela.

Svojim domaćinima je ispričala da je dugo sanjarila o tome da putuje svijetom, upoznaje nove ljude i predjele. Jednog dana u baštu njenog doma na dnu mora doplutala je zatvorena boca. U njoj je bila poruka nekog dječaka koji je želio isto što i ona: stići u sve krajeve svijeta. Pomislila je: "Kad je ta staklena stvarka mogla dospjeti ovdje, sigurno će i mene odnijeti na daleka putovanja." Uvukla se unutra i donekle zatvorila bocu morskom travom - tek toliko da može disati i hraniti se morskim algama koje bi tu zalutale.

Ribar i njegova žena pozvali su djecu iz susjedstva da upoznaju njihovu gošću. Oduševljeni mališani su svakodnevno dolazili i igrali se s njom. Neki su malecnoj sireni nudili gostoprimstvo, ali je ona odmahivala glavom. Jedino se kod ribara i njegove žene osjećala kao kod kuće.

Dani su prolazili. Sirena je sve češće govorila o braći i sestrama u morskim dubinama. Stari bračni par znao je da se bliži rastanak, da će malecka uskoro otići. Djeci u susjedstvu nisu to smjeli ni spomenuti Tek kada su shvatili da sirena tuguje za svojima, ribar je pozvao prijatelja, orla, i zamolio ga da bocu sa sirenom odnese i spusti u daleko more.

"Mnogo sam vas zavoljela i žao mi je što idem. Ali, nećete ostati sami, vjerujte mi. Vaša kuća uvijek će biti puna djece", obećala je sirena ribaru i njegovoj uplakanoj ženi.

Tako je i bilo. Sva djeca koja su dolazila da vide ljupko morsko biće, kasnije su nastavila posjećivati ribara i njegovu suprugu. Povezivala su ih prekrasna, nezaboravna sjećanja. Od tada poruke u boci stalno putuju u oba smjera: i sirena i njeni prijatelji pišu jedni drugima o svemu što im se dešava i nadaju se novom susretu.

Ako želite slušati priču, uz čitanje autorije Marija F.Sullivan, kliknite ovdje


Poruke u boci - jedna od deset malih priča iz kolekcije Svjetlucave piče koju možete naći ovdje 

bottom of page